Views

Kismis o0oo Kismis

Huh..xtaw nk update ape...idea3....mari2,,,fuhhhhh...msuk2...tettt jem...itulah yg dapat Cik Eyra katakan sekarang....hahahah...teruk betul laa...kena mkn kismis neh,bg minda cerdas ckit...asyik lemau jee akhir2 nie..hmm,seingat Cik Eyra laa... last sekali makan kismis time study dlu rr...skang hampeh..apa pon xda..sebenarnaya Cik Eyra xsuka sgt dgn kismis nie,xtahu la ape mslhnya...tp xsuka2 pon Cik Eyra dipaksa jgk makan oleh beliau(mama Cik Eyra)heheh...sbgai anak yg mendengar kata..Cik Eyra pon wat muka selamba telan je lahh...nak dijadikan cerita,tiap2 hari beliau menelefon Cik Eyra semata-mata nk tanya 'dah mkn kismis belum' aishh...mama...xcukup dgn itu msg lagi..(c0z time tu Cik Eyra kt campus).ehehehe...
semua orang tahu kismis ni bnyak khsiatnya & ia jugak makanan sunnah & khazanah nabi kita(Nabi Muhammad S.A.W)...kenapa Cik Eyra higlightkan pda perkataan "semua orang tahu"jangan terkejut budak cina kt campus Cik Eyra pon amalkan kismis taw...siap bawa kismis msuk kelas mengunyah lagi...dasyat kan?bayangkan bangsa lain,agama lain pon dah tahu kelebihan kismis,apa lagi kita..,dekat sini tak timbul isu perkauman okayh!! peace :) i

JOM BACA INFO LAGI BENAR & BENAR TENTANG KISMIS

1.Meningkatkan daya ingatan serta hafalan
2.Menghilangkan panas dlm badan
3.Menguatkan jantung
4.Menghilangkan lendir
5.Menguatkan saraf
6.Menambahkan tenaga & stamina utk kecerdasan tubuh badan

FAKTA NUTRISI KISMIS
1.Zat Besi
2.Pottasium
3.Magnesium
4.Kalsium(sesapa yg xsuka susu,leh laa amalkan kismis utk kesihatan anda :) )
5.Vitamin B1,B3,&B6


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”Imam Ali a.s. bersabda:“Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.
Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa”.
Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa”.


http://www.nationalraisin.com/bulk_products/popups_bulk_products/images/30lb_seedless_midget_raisin.jpg

p/s: lastly...jangan salah faham,Cik Eyra xjual kismis mahu pon pengedarnya k...he3..Cik Eyra juz nk share info nie jee...s0 dah tahu kan khsiatnya?m0h laa kita mulakan kampen memakan kismis :)

hahaha..dalam xda idea pon,dasyat gk Cik Eyra punya membebel..kalau ada idea cmna laa eyh??oke lahh jmpa lg ....:)
★Thankiss sebab bace★

2 budak busyuk:

saljurindu said...

kena makan kismis la ari2.. ganti susu... ehhehehehehe.. :)

kasehmutiara said...

ha'ah..kena amalkan neh,nyak khsiatnyer taw ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...