Views

Cara buat telur asin ayam

Assalammualaikum..
weii,gempak tak tajuk entry nih?hahaha
memandangkan TELUR ASIN ni mendapat permintaan yg tinggi semasa bulan puasa nih,mehh aku nak sharing is caring sikit dgn hampa semua,cara nak buat TELUR ASIN nih.Simple je pun rupanya, credit to my mom Pn. Nor Saliha bt Abd Hamid (i love u mom) tapi yg aku nak share nih,telur asin ayam, selalunya org buat guna telur itikkan? apa kata kita cuba yg ini pulak...
sesape yg tak kenal rupa telur ayam,sila lempang diri sendiri laju-laju ok.Harap maklum..hewhew~

Bahan-bahan
-Telur ayam/itik 5-10biji
-garam
-air suam

Cara-cara
1. Bersihkan telur ayam/itik ini sebersihnya.
2. Masukkan garam & kacau bersama air suam sehingga nampak likat. Agak-agak sendirilah kemasinan garam yee.
3. Masukkan air ke dalam bekas yg bertutup,pastikan air itu dapat mengelamkan kesemua telur-telur tersebut
4. Selepas 2-3 minggu, boleh la cuba try test 
*kemasinan telur bergantung kepada kemasinan garam itu tadi okayh

Setelah seminggu,Sahur tadi dah try rebus...woww, boleh tahan~ puasa kali nih makan telur asin made in Pn.Nor Saliha je la jawabnya..hehe


Antara baki yg masih lg tertinggal,takpee puasa kan sebulan.

Selamat mencuba
korang sahur ape hari ni??


★Thankiss sebab bace★

8 budak busyuk:

Asyiqin Haulisah said...

hehe kita suka telur itik. rasa dia lg ummpphh.

Cik Eyra said...

@Asyiqin Haulisah
a'ah telur itik lebih umphh,tp ssh nk carik yg blom d asinkan kn :)

~~oOpEt~~ said...

menarik :D sama mcm kt umah pet.. buat telur asin sendiri :P bestkn.. fresh dri dapur.. hehe

Cik Eyra said...

@~~oOpEt~~
hehe,first time nih,teruja nk mkn,selalu beli jee

~~oOpEt~~ said...

@Cik Eyra hehe.. sedap kn buatan sendiri :D hehe

Cik Eyra said...

@~~oOpEt~~
yupp,betul..jom cba milk shake kurma pulak

*zafirah* said...

wah,nak try lah..selalunya fira beli ja,xbuat sendiri..
btw,fira dah follow sini,jemput la ke blog fira :)

Cik Eyra said...

@*zafirah*
mesti cuba taw,thankz follow me :)
okayh.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...