Views

Kurma Milk Shake, sedap ke?

Assalamualaikum & Selamat Hari Isnin
dah selamat berbuka ke u ols? heheh. confirm lah dah selamat kan...
okayh,merujuk kepada tajuk entry di atas,Cik eyra pun taknak buang masa lg,kat sini Cik eyra nak sharing dgn korang semua resepi nak buat KURMA MILK SHAKE. Cik eyra dah buat tadi,,,well menjadi beb,first time buat tau.My family sangat berpuas hati.Fuhh legaaa, ingat kan tak jadi dah...oke jom kita tgk cara-caranya,Mana tahu korang rasa nak buat utuk ur family pulakkan..Resepi nih Cik eyra ambil dekat MYRESEPI...

Bahan-Bahan
-10-15 biji kurma, dibuang bijinya
-air secukupnya
-1 liter 'fresh milk' atau Susu kotak Dutch Lady/Marigold

Cara-Cara
1. Kurma didih dgn air di atas api perlahan. Masak sehingga agak hancur dan menjadi seperti puree.
NOTA : Sukatan air cukup sekadar utk tengelamkan buah kurma di dalam bekas
2. Dah siap puree buah kurma tu, guna mesin pengisar(blender) & blend dgn fresh milk tadi.
NOTA: Kalau puree buah kurma tu tak berapa hancur ketika masak, blend puree dulu,baru masukkan susu.
3. Boleh dihidangkan sejuk atau suam. Sedap & Berkhsiat
NOTA: Kalau tak nak buat puree dulu pun boleh. Asalkan dapat buah kurma yg lembut,buang biji terus jerr blend dgn susu
 Cik eyra guna susu nih tadi.
 Kurma yg menjadi pilihan...Yusuf Taiyoob
 Kurma,get ready nak dimasak
 Dah masak,jadi camni lah
Tadaa,siap boh dalam jag
My secawannn...ouhh no,buat lah sendiri. 

okayh.jom tarakwih :)

★Thankiss sebab bace★

13 budak busyuk:

Michelle Hopell said...

wahh buatan sendiri ^__^

Cik Eyra said...

@Michelle Hopell
taknak cuba ke?sedap taw

lovehunter said...

owh patut la pon, beli smpai 2, pas nie i nk try plk la..kikiki

Penyuluh Perikanan said...

oi...
lemak nian tuh makanan

ambo minta yah...hehee

thank

Liza Razak said...

wajib cuba time berbuka nanti :)

Cik Eyra said...

@lovehunter
hehe...try jgn tak try :)

Cik Eyra said...

@Penyuluh Perikanan
tak la,guna susu rendah lemak :)

Cik Eyra said...

@Liza Razak
sila lah.hehe

Fariz Reza [FR] said...

arrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!
sedapnyer!!!!!!!!!!!

(T_T) nak jugak ...

Cik Eyra said...

@Fariz Reza [FR]
seyes sedap...takhingatttt :)

jaakechik said...

eh, kurma milk shake? pagi kelmarin baru je jaa tgk chef buat demo kat MHI..hehehe..nampak sedapp...jaa blom try lagi...

Cik Eyra said...

@jaakechik
ouhh yke,try la jaa.seyes sedap,td cikeyra buat lg,tp still xpuas minum.hehe

Nurulee said...

Menarik, tertarik =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/three-things-in-one-e.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...