Views

Tazkirah Puasa

Assalamualaikum
saya ingin berkongsi tentang tazkirah yg diberikan oleh seorang ustaz nih..tazkirah dia menceritakan begini. Allah menciptakan nafsu dan akal...Tuhan memanggil akal..Wahai akal...kau buat tu kau buat ni...Akal buat segala suruhan Nya..Wahai akal..Allah tanya Akal lagi..Akal....Aku sapo Dan engkau sapo...Akal jawab...engkau tuhanku..dan Aku hnya lah hambamu yang lemah....Selepas itu,Allah menciptakan nafsu...Tuhan tnya Nafsu..Nafsu..engkau buat tu engkau buat ni....Nafsu buat derk jer....Tuhan suruh lagi....Nafsu..engkau buat tu engkau buat ni..Nafsu buat derk jer...LALU.. Tuhan humbankan nafsu di Neraka Selama 100 tahun....Lamanya seratus tahun itu tidak mngubah Apo apo...Allah tanya lagi kepada nafsu selepas seratus tahun berlalu..Nafsu...engkau ni sapo dan aku ni sapo ??....Nafsu buat derk lagi...Tuhan tnya ,,,,aku ni sapo dan engkau ni sapo ????!!!..Nafsu menjawab....aku akulah..engkau engkau lah....lalu ...Tuhan lepaskn nafsu tanpa mkn dan minum......selama 100tahun...selepas itu Tuhan panggil nafsu kembali lalu bertanya....Nafsu....aku sapo engkau sapo....brulah nafsu menjawab..Aku hambamu dan engkau adelah Tuhanku.....Lady`s n gentleman...punyalah angkuh nafsu ni....tapi apabile diberi dugaan makan dan minum barulah nafsu tunduk pada Allah ....Bersempena di bulan ramadhan ni saya ingin mngucapkn selamat berpose..jngn x pose......^_^

★Thankiss sebab bace★

Views

Cara buat telur asin ayam

Assalammualaikum..
weii,gempak tak tajuk entry nih?hahaha
memandangkan TELUR ASIN ni mendapat permintaan yg tinggi semasa bulan puasa nih,mehh aku nak sharing is caring sikit dgn hampa semua,cara nak buat TELUR ASIN nih.Simple je pun rupanya, credit to my mom Pn. Nor Saliha bt Abd Hamid (i love u mom) tapi yg aku nak share nih,telur asin ayam, selalunya org buat guna telur itikkan? apa kata kita cuba yg ini pulak...
sesape yg tak kenal rupa telur ayam,sila lempang diri sendiri laju-laju ok.Harap maklum..hewhew~

Bahan-bahan
-Telur ayam/itik 5-10biji
-garam
-air suam

Cara-cara
1. Bersihkan telur ayam/itik ini sebersihnya.
2. Masukkan garam & kacau bersama air suam sehingga nampak likat. Agak-agak sendirilah kemasinan garam yee.
3. Masukkan air ke dalam bekas yg bertutup,pastikan air itu dapat mengelamkan kesemua telur-telur tersebut
4. Selepas 2-3 minggu, boleh la cuba try test 
*kemasinan telur bergantung kepada kemasinan garam itu tadi okayh

Setelah seminggu,Sahur tadi dah try rebus...woww, boleh tahan~ puasa kali nih makan telur asin made in Pn.Nor Saliha je la jawabnya..hehe


Antara baki yg masih lg tertinggal,takpee puasa kan sebulan.

Selamat mencuba
korang sahur ape hari ni??


★Thankiss sebab bace★

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...